- 1- براساس قانون مدت زمان اخذ راي ده ساعت تعيين شده است. تمديد زمان از اختيارات وزير کشور است در دورههاي قبل وزراء کشور براي تمام نقاط کشور در مرحله اول به مدت 2 ساعت مدت رأيگيري را تمديد ميکردهاند. براي حوزههاي انتخابيه پرجمعيت اين زمان به 4 ساعت يعني تا ساعت 10 شب تمديد ميشده است. علاوه بر آن همواره وزارت کشور و ستاد انتخابات با صدور اعلاميههاي پيدرپي فرمانداران و بخشداران را موظف مينمودهاند که تا حصول اطمينان کامل اعضاء شعب اخذ راي از عدم حضور رايدهندگان در محل استقرار صندوقها اقدام به اتمام رايگيري، بستن دربها و شمارش آراء ننمايند.
در اين دوره با وجود ازدحام بيسابقه جمعيت رايدهنده حتي برخلاف ابلاغ نظر مقام رهبري به وزير کشور ايشان تحت تأثير رئيسجمهور و برخي از اعضاء شوراي نگهبان از تمديد زمان رايگيري در حد متعارف استنکاف ميکند. مديريت زمان انتخابات فوق حاکي از عدم انجام وظيفه مديريتي وزير کشور و سوءاستفاده از مقام و موقعيت خويش در مسير اهداف جناحي است.
- 2- با وجود اقبال عمومي مردم به راي دادن در اين دوره که مورد تاييد خاص و عام است و آمار تعداد شرکتکنندگان هم مؤيد آن است معلوم نيست به چه دليل برخلاف رويه معمول و عليرغم کمبود تعرفه در بعضي از مناطق که خود موجب عدمامکان راي دادن مردم در زمان مناسب بود، مسئولان برگزاري انتخابات در متوقف کردن زمان رايگيري چنان تعجيلي داشتند؟!!!
بنابر گزارشهاي متعدد در بسياري از موارد مسوولان شعب نه تنها با بستن درب شعب اخذ راي مانع ورود مردم در صف ميشدند بلکه حتي افرادي را که وارد شعب اخذ راي شده بودند به بهانه اتمام وقت از محل اخراج ميکردند و اين در حالي بود که صدا و سيما در تبليغات رسمي خود خلاف آن را بيان ميکرد. وانگهي رويه گذشته و روح قانون اينست که تا آخرين فرد حاضر در محل رايگيري بايد زمان اخذ راي تمديد شود. (بند 5-1 آييننامه اجرايي قانون انتخابات)
مضافاً طبق اصل 6 قانون اساسي اداره امور کشور با آراي عمومي است و راي دادن حق طبيعي همه شهروندان است و تشخيص وزير کشور براي تمديد ساعات اخذ راي يک تشخيص گزينشي و سليقهاي نيست و بايد به نحوي از مجموعه شرايط و اوضاع و احوال تبعيت کند که هيچ شهروند حاضر در محل صندوقها از اين حق طبيعي خود محروم نشود.
- 3- عليرغم اينکه چهار نفر از نمايندگان ستاد آقاي موسوي به وزارت کشور مراجعه کرده و درخواست ملاقات با وزير جهت تمديد وقت رايگيري طبق روال گذشته بودند، وزير کشور از پذيرفتن آن امتناع کرد و به اين ترتيب اقدامات وزارت کشور و تعجيلي که در اعلام نتايج آراء به صورت موردنظر خود داشت منجر به تضييع حقوق بسياري از شهروندان و محروميت آنان از حق رأي دادن گرديد.
- 4- جاي تأسف است در حالي که شعار شرکت حداکثري آقايان در گفتار همهجا را دربر گرفته بود در کردار عکس آن عمل کردند و در حالي که همه مسئولان بايد از استقبال هر چه بيشتر مردم براي رأي دادن خشنود باشند برخي در واقع نگران بودند. با توجه به اقبال عمومي و گسترده مردم براي رأي دادن در اين دوره، انتظار اين بود که زمان رأيگيري به طور عمومي حتي تا ساعت 12 شب تمديد گردد ولي متأسفانه اين زمان به 9 شب محدود گرديد.
- 5- اين نحوه محدود کردن زمان رأيگيري، شبهات و سوالات جدي را مطرح ميکند:
1/5- آيا تعجيل در اتمام هر چه سريعتر انتخابات که با شتابزدگي در اعلام نتايج آراء و تعجيل در ثبت نتايج در ادامه همراه بود نشانهاي بر اين مسئله نبود که سناريوي اعلام نتايج تا حدود زيادي مستقل از مشارکت مردم در انتخابات و وضعيت واقعي صندوقهاي رأي بود؟
2/5- آيا اين موضع به دليل نگراني از افزايش تعداد رايدهندگان نسبت به تعداد واجدان شرايط در اکثريت قريب به اتفاق حوزهها نبود؟ با توجه به اينکه درصدها حوزه اين اتفاق افتاد و تعداد رأيدهندگان از 95 درصد تا 140 درصد واجدان شرايط گزارش گرديد!
3/5- آيا محدود کردن زمان رأيگيري عمدتا متوجه مناطقي به ويژه در شهرهاي بزرگ و حوزههايي نبوده است که رقباي آقاي احمدينژاد از پايگاه رأي بالاتري برخوردار بودهاند؟
4/5- آيا اين اقدام دستاندرکاران انتخابات، يکي از دهها تدبير مهندسي انتخابات در جهت محروم کردن رقباي آقاي احمدينژاد و شهروندان از حقوق اساسي خويش نبوده است؟